FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Хампарцумян: Опасенията за икономиката се оказват преувеличени

Хампарцумян: Опасенията за икономиката се оказват преувеличени
Опасенията за състоянието на икономиката след коронавируса се оказват преувеличени, смята банкерът Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите у нас. Пред bTV той посочи, че има силно засегнати сектори, като например туризъм и транспорт, но те бързо „ще дръпнат“ при увеличаване на активността.

„В пост-ковид ерата системите за подпомагане от финансова гледна точка ще бъдат канализирани през банките“, обясни банкерът. Той е категоричен, че банките са добре капитализирани и подготвени за кризи.

Буферите, които банките са натрупани в добрите години, трябва да помогнат за преодоляване на влошаване, предизвикано от лоши задължения, обясни Хампарцумян.

Той смята, че удължаването на мораториумите за плащане на кредити ще има лош ефект и фирми, които не са жизнеспособни със и без коронавирус, трябва да бъдат преструктурирани.

Хампарцумян не очаква проблеми пред влизането на България в еврозоната. Според него по-важен е процесът на присъединяване, отколкото фактическото членство във валутния съюз. „Заради валутния борд отдавна няма значение дали в джобовете си имаме левове или евро“, заяви той.

По отношение на кампанията по ваксиниране Хампарцумян е категоричен, че в момента най-голямото предизвикателство пред ваксините е тяхната логистика. За него процесът по ваксиниране зависи от доверието, което има обществото към управляващите.

Икономически новини четете на Investor.bg
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!