FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Фалшиви профили на популярни лица във Facebook обещават пари

Фалшиви профили на популярни лица във Facebook обещават пари

Снимка: Bulgaria ON AIR

Фалшиви профили на популярни лица във Facebook обещават парична помощ за бедни и болни срещу лични данни и сметки. Известен политик дори сезира дирекция киберпрестъпност в ГДБОП за новия опит за измама.
В момента, в който напишем онова, което се иска, се задействат инструкции какво да направим. Случва се това, че давате достъп на тази страница да управлява вашия профил. На практика се получава една вълна, каза за „България сутрин“ експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

По думите му човешкият фактор е ключов при подобен тип измами.

„Схемата е оригинални видеа да се взимат от профилите на известните личности и да се копират във фалшивите. Няма как Facebook да се грижи за 3.5 млрд. профила, тук отговорността е споделена. Обикновено профилът показва, че извършителите са групи, които са извън България“, допълни той.

Според него в началото действат инструкции, след като човек „клъвне“ се задействали и хакерите.

„Постоянно се случват подобни измами. Трудно е разпознаем кой стои зад пропагандите. Когато човек е правилно ориентиран в ситуацията, няма как да се повлияе. Призивът за лесна печалба… просто трябва да сме внимателни“, обясни Тулев за Bulgaria ON AIR.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!