FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Управниците забравили за науката, давали пари на калпак без цели

Управниците забравили за науката, давали пари на калпак без цели

Снимка: Булфото, архив

Хората, които сега управляват България, не обръщат достатъчно внимание на науката, смята бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

„Поставят се цели в образованието, но образование без наука няма“, каза той в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Още по темата

12 окт 2019 21:32

54

9 окт 2019 16:08

18

„Книжовното дружество е създадено през 1869 г. в Браила, когато в Букурещ се създава БРЦК. През следващата година се създава Екзархията. На подрастващото поколение трябва по-често да се говори за тези българи, които са постигнали това – образование и наука, което е идеята зад Книжовното дружество, Българската църква (Екзархията) и политическа независимост“, коментира академикът.

„Ако погледнете картата на Българската екзархия, ще видите на колко голяма територия е живял българският етнос и естествената спойка за него е бил езикът. В рамките на 10-15 години въз основа на разговорния език се изгражда и книжовния език“, посочи още той.

Според него на България й липсва закон за публично-частно партньорство.

„В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ. Учените, които работят в сферата на българската духовност и култура, не трябва да бъдат отстранявани от доброто финансиране. Техните резултати са духовни и са по-важни от финансовите“, заяви акад. Воденичаров.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!