FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Турция да пусне мигрантите? Едва ли, не ѝ трябва нов конфликт с ЕС

Според вицепремиера Красимир Каракачанов към момента няма заплаха за мигрантски натиск срещу България, но все пак това можело да се случи, ако Турция реши да използва наличието на тези 3 милиона мигранти на своя територия като коз в своята европейска политика.

Той обаче смята, че едва ли ще стигне до подобна ситуация.

Още по темата

21 окт 2019 18:21

74

21 окт 2019 11:38

123

14 окт 2019 18:30

200

„Смятам, че в момента Турция няма да си позволи да използва този коз, защото повечето държави от Европейския съюз са по-благосклонни да правят компромис с политиката на Ердоган. Той няма да рискува да влезе в конфликти с ЕС. На него не му трябва още един конфликт. Защото ако ЕС наложи санкции, заедно с ограниченията, наложени от САЩ, това ще доведе до рухване на турската икономика“, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Той увери, че България охранява границата си и цялата необходима техника е налична там.

Армията също е в готовност да помага на Гранична полиция, ако се наложи.

„Смятам, че ако се появи такава вълна, ние трябва да я спрем с цената на всичко, включително с използване на сила, като тук нямам предвид използване на огнестрелно оръжие. Има достатъчно други средства. Трябва да сме твърди в това отношение, за да си спасим държавата от евентуални проблеми“, каза вицепремиерът.

В бюджета за 2020 г. ще бъде заложено ново 10-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите. Това каза в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите му за две години и половина в армията са се случили повече неща, отколкото за последните 25 години – по отношение на техника, на възнагражденията на военнослужещите, които са повишени на два пъти с по 10 процента, както и на увеличение на наличния състав.

По повод на случая с изнасиленото 16-годишно момиче от двама мигранти от афганистански произход, Каракачанов заяви, че това е поредното престъпление, извършено от подобни хора, „дошли нелегално в България и се налага ние да ги храним“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!