FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Топ професиите на бъдещето: Медсестра, акушерка, учител

До 2034 година топ професиите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование.

Прогнозата е на доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда, съобщи БТА.

Още по темата

7 окт 2019 07:30

17

4 окт 2019 11:02

160

3 окт 2019 08:55

86

По думите на експерта въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

Според нея учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години.

През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга – на преструктурирането на икономиката.

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години.

Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България – Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата промишленост.

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6 процента.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!