FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Съседите ни „коткат“ за Нова година, у нас – ден година храни

Българинът по традиция празнува Коледа със семейството си, но е склонен след това „да развърже синджира“ за новогодишните празници. 640 хил. души ще посрещнат 2020 г. извън дома, като 120 хил. ще поемат отвъд границите, а 420 хил. ще се насочат към хотели, курорти и ресторанти у нас.

У нас новогодишните празници по традиция ще минат под надслов „ден година храни“. Офертите за празничната нощ достигат до 280 лева само за вечеря и наздравица, сочи справка на „Труд“. Още по-тъжна става картината, ако се плаща и нощувка.

Съседите ни обаче не спят и атакуват с оферти на двойно по-ниски цени. Именно те са най-търсените дестинации извън България за посрещане на новата година заради ниските цени, доброто обслужване и близостта им до страната ни. В Гърция, Турция и Румъния празникът също излиза изгодно на нашенци.

У нас за четиризвезден спа хотел се плаща средно 500 лева за три нощувки в курорти като Велинград, а в Пампорово и Боровец има и по 400 лв. с включена карта за ски. А за две нощувки броим по средно 300 лв. на човек. Най-предпочитаната дестинация Банско е изчерпала офертите си за най-добрите хотели и кръчми.

В Бургас петзвезден хотел предлага две нощувки за двама срещу 1398 лева. Във Варна има оферти от 90 до над 900 лв. В София кувертите за вечеря са средно по 170 лева.

Още по темата

25 ное 2019 07:10

109

В Белград цените на две нощувки в четиризвезден хотел започват от 220 лева на човек и достигат най-много до 260 лева, в зависимост от програмата на Новогодишната вечеря. В някои куверти тя не е включена и се доплаща по 15 евро на човек, но при условия за неограничена консумация на алкохол и традиционна сръбска маса, отрупана на места с цяло прасенце, печено на пещ.
В Македония залагат на обилна трапеза, жива музика, разрешено пушене навсякъде и обиколки из съседни градове. Пакетите за три нощувки и цените с транспорт започват от 300 лв. за Скопие и достигат до средно 350 лв. за Охрид. Хотелите там привличат нашенци с рецепти като тетовски пържоли в гювеч и отново наблягат на неограничена консумация на алкохол за разлика от хотелите у нас.

В Гърция най-ниските оферти струват по 280 лева на човек за две нощувки и 320 лева за три нощувки, но без екстри като спа. Така, че е въпрос на предпочитания, казват туроператорите. И гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и обилните трапези. И разбира се разходка по брега на морето.

В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има оферти по 250 лв. с включена празнична вечеря и пътуване с автобус. Една от желаните дестинации е Истанбул, където офертата на родна агенция е за 529 лв. на човек. В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, транспорт с лицензиран автобус с включени пътни и гранични разходи. Местният алкохол и безалкохолните напитки са без ограничение.

В ресторантите у нас

Най-често в родните ресторанти в менюто е включено салата „Снежанка“, катък, редена салата, маслини и яйце. Предястията са традиционните сармички, гъби, сухи мезета микс. За основно ресторантите разчитат на обичайното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и голямо питие. В 00.00 часа има и чаша шампанско за да си кажем „За много години“.

Като цяло хапката и пийката най-често започва от 80 лева, но това са предимно кувертите за деца, в които няма включен алкохол.

Топдестинациите за почивка на платежоспособните българи на плажа остават Малдивите, Сейшелите и Шри Ланка.

В сайтовете на български турагенции 8 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел на Малдивите с включени новогодишна вечеря и трансфер от летището могат да бъдат намерени на цени от 2860 евро.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!