FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Съветите на Илон Мъск за успешен бизнес: Не всичко е въпрос на печалба

В края на миналата година Илон Мъск бе обявен за вторият най-богат човек в света според сп. Forbes. Само осем дни след началото на 2021 година обаче Мъск успя да изпревари Джеф Безос и да се превърне в най-богатият човек на планетата. Той е с 1,5 млрд. долара по-богат от собственика на Amazon, а скока във финансовите си средства дължи на Tesla.

В Twitter Мъск беше лаконичен: „Това е странно“, написа той, а след това добави: „Е, да се връщаме на работа“.

Илон Мъск е една от най-спорните личности в съвременния свят. Икономистите не го харесват, но методите му изглежда работят. Страст, рискове, критици – ето какво стои зад успеха на Мъск в бизнеса.

1. Не става въпрос само за пари

Това е най-важното правило за отношението на Мъск към бизнеса. Когато дава интервю пред BBC през 2014 г., той дори не знае колко точно е богат. „Не е като да има купчина пари някъде“, казва той. „Наистина просто имам определен брой акции в Tesla, SpaceX и SolarCity и пазарът има стойност за тези акции.“

Разбира се той няма нищо против търсенето на богатство, „ако това се случва по етичен и добър начин“, но е категоричен, че финансовият аспект не е този, който го движи напред.

Подходът със сигурност работи.

Състоянието на Мъск, който е едно от реалните вдъхновения зад образа на Робърт Дауни Джуниър като Тони Старк от „Железния човек“ е около 10 млрд. долара през 2014 г. След шест години то е достигнало 150 млрд. долара.

Неговата компания за електрически автомобили Tesla се е представила особено добре. Акциите са се увеличили със 700% през 2020 г., за да достигнат стойността си от над 600 млрд. долара. С тези пари можете да си купите Ford, General Motors, BMW, Volkswagen и Fiat Chrysler и все още да имате достатъчно, за да купите Ferrari.

Ала Мъск, който тази година ще навърши 50 години, не очаква, че ще умре богат. Той е категоричен, че по-голямата част от парите му ще бъдат изразходвани за изграждане на база на Марс и няма да бъде изненадан, ако проектът погълне цялото му състояние.

Всъщност, подобно на Бил Гейтс, Мъск най-вероятно би приел приключването на живота си с милиарди в банката като знак за провал, защото не е използвал тези пари добре.

2. Преследвай страстите си

Въпросната база на Марс е намек към това, което Мъск смята, че е ключът към успеха.

„Искате нещата в бъдеще да бъдат по-добри“, казва ми той. „Искате тези нови вълнуващи неща, които правят живота по-добър“

Вземете SpaceX например – Мъск я създава, защото е разочарован, че космическата програма на САЩ не е по-амбициозна. „Продължавах да очаквам да напреднем отвъд Земята и да изпратим човек на Марс, да имаме база на Луната и да имаме, знаете ли, много чести полети отвъд орбитата“, споделя той.

Когато това не се случва, на Мъск му хрумва идеята за „Мисията на Марс Оазис“, която имаше за цел да изпрати малка оранжерия на червената планета. Замисълът зад това бе хората да бъдат развълнувани отново от космоса и да убедят правителството на САЩ да увеличи бюджета на НАСА. Ала докато се опитваше да излезе от земята, той осъзнава, че проблемът не е „липса на воля, а по-скоро липса на път“ – космическите технологии бяха далеч по-скъпи, отколкото трябваше да бъдат.

И voila! Ражда се най-евтиният бизнес за изстрелване на ракети в света. И отново – замисълът зад този бизнес е не да се печелят пари, а човек да стъпи на Марс.

Мъск гордо заявява, че се смята за инженер, а не за инвеститор, и казва, че това, което го събужда сутрин, е желанието да реши технически проблеми. Именно това, а не доларите в банката, е неговият критерий за напредък. Той знае, че всяко препятствие, което бизнесът му преодолява, помага на всички останали, които се опитват да решат същия проблем – и го прави завинаги.

Ето защо през 2014 г. предприемачът обяви, че ще отвори всички патенти на Tesla, за да ускори развитието на електрическите превозни средства по целия свят.

3. Не се страхувай от мащабни идеи

Едно от наистина поразителните неща в бизнеса на Мъск е колко смели са те.

Той иска да направи революция в автомобилната индустрия, да колонизира Марс, да изгради супер бързи влакове във вакуумни тунели, да интегрира изкуствен интелект в човешкия мозък и да разшири производството на слънчева енергия и батерии. Между всичко това има обща нишка. Негови проекти са вид футуристични фантазии, които бихте намерили в детско списание в началото на 80-те години.

Казано така, неговият тунелен бизнес се нарича The Boring Company.

Мъск не крие, че е бил вдъхновен от книгите и филмите, които е гледал като дете в Южна Африка. А това ни води до  третия бизнес съвет на Мъск – не се въздържайте.

Той вярва, че ниската амбиция е заложена в структурите за стимулиране на повечето компании. „Твърде много компании са „инкременталисти“, казва Мъск. „Ако сте главен изпълнителен директор на голяма компания и се стремите към нещо, което е скромно подобрение и отнема повече време от очакваното и не се получи толкова добре, тогава никой няма да ви обвинява“, обяснява той. „Можете да кажете, че не вие сте виновен, а доставчиците.“

„Ако сте смели и се насочите към наистина пробивно подобрение, но то не сработи, определено ще бъдете уволнен“, твърди Мъск. Той казва, че това е причината повечето компании да се фокусират върху малки подобрения в съществуващите си продукти, вместо да се осмеляват да си представят напълно нови.

И така, съветът му е да се уверите, че работите по онова, което той нарича „неща, които ще имат значение“

Две неща се открояват в личната йерархия на Мъск:  Първо, той иска да ускори прехода от изкопаеми горива към електричество. „Ние черпим от дълбоки газови находища и дълбоки нефтени находища, които не са виждали бял свят от ерата на Камбрия. Ако последният път нещо е видяло светлина, когато най-сложният организъм е бил гъба, наистина трябва да се запитате дали това е разумен ход“, обяснява той.

Второ, той иска да осигури дългосрочното оцеляване на човечеството, като колонизира Марс и „направи живота многопланетен“.

4. Бъди готов да поемаш рискове

Разбира се, този съвет е очевиден. Трябва да имате дебела кожа, за да се справите добре, но Мъск е поел повече рискове от повечето иноватори.

До 2002 г. той разпродаде собствеността си в първите си две начинания, интернет градски справочник, наречен Zip2, и компанията за онлайн плащания PayPal. Той току-що беше навлязъл в 30-те си години и имаше почти 200 милиона долара в банката.

Мъск казва, че планът му е бил да вложи половината си състояние в бизнеса и да запази другата половина. Но нещата не се получават така. През 2014 г., когато говори пред BBC, той току-що излиза от най-мрачния период от бизнес живота си. Новите му компании се сблъскват с всякакви проблеми. Първите три изстрелвания на Space X се провалят, а Tesla имаше всякакви проблеми в производството, веригата за доставки и дизайна.

Тогава идва и финансовата криза. Мъск казва, че е изправен пред ярък избор. „Бих могъл или да запазя парите, но тогава компаниите определено ще умрат, или да инвестирам това, което ми е останало и може би да имат шанс.“

В крайна сметка той продължава да инвестира пари. По едно време толкова е задлъжнял, че трябва да вземе пари назаем от приятели, само за да си плати разходите за живот. Но изплаши ли го перспективата за фалит? Категорично не: „Децата ми може да се наложи да ходят на нещо като държавно училище… голяма работа. Аз посещавах държавно училище.“

5. Игнорирай критиците

Това, което наистина го шокира обаче е удоволствието, което много експерти и коментатори изпитваха от мъките му. „Либералният schadenfreude беше наистина изумителен“, каза Мъск. „Имаше множество сайтове за блогове, поддържащи часовник за смърт на Tesla.“

Навярно хората са искали той да се провали, защото има някаква арогантност относно амбициите му. Но той отхвърля това. „Мисля, че ще бъде арогантно, ако кажем, че категорично ще направим направим, за разлика от това, че се стремим да го направим и ще опитаме да го направим най-добре.“

Това ни води до следващия урок на Мъск за бизнес успех – не слушайте критиците. Самият той не е вярвал, че SpaceX или Tesla някога ще правят пари, когато ги създадал – и истината е, че някой друг не е вярвал в това. Но той не обръща внимание на критиците и продължава напред. Защо? Защото Мъск е човек, който преценява успеха въз основа на важните проблеми, които е решил, а не колко пари е спечелил.

Помислете колко освобождаващо е това. Той не се притеснява да изглежда глупав, защото големият му финансов залог не се е изплатил, това, което го интересува, е преследването на важни идеи.Това прави вземането на решения много по-опростено, защото той може да остане съсредоточен върху това, което смята, че наистина има значение.

И изглежда пазарът харесва това, което прави.

През октомври американската инвестиционна банка Morgan Stanley оцени SpaceX на 100 млрд. долара. Компанията е променила икономиката на космическите полети, но това, което ще направи Мъск най-горд, ще бъде фактът, че неговата компания е съживила американската космическа програма.

Това лято една от неговите ракети Crew Dragon изстреля шест астронавти до Международната космическа станция, първата подобна мисия от американска земя, след като космическите совалки бяха оттеглени през 2011 г.

6. Забавлявайте се

Следвайте това ръководство и с малко късмет ще станете и невъзможно богати и известни. Тогава можете да започнете да излизате от черупката си.

Мъск е известен работохолик – той може да се похвали, че работи 120-часа от седмицата, за да поддържа производството на Tesla Model 3, но през последниге години изглежда започна и да се забавлява. Той предизвика спорове със съдебни дела за клевета, пушене на наркотици в ефир и диви изблици в социалните медии.

През 2018 г. се натъкна на проблем с американския финансов регулатор, когато той написа в Twitter, че планира да направи Tesla частна, а когато пандемията от COVID-19 принуди Tesla да спре производството в завода си в залива на Сан Франциско, той стана ярък противник на локдауна.

Мъск нарече паниката заради вируса „тъпа“  и определи заповедите за престой вкъщи като „насилствено затворничество“, като заяви, че те са „фашистки“ и нарушават конституционните права.

През лятото той обяви плановете си да разпродаде физическото си имущество, тъй като му „тежало“. Дни по-късно обяви в Twitter, че новороденият му син ще се казва X Æ A-12 Musk.

И все пак непредсказуемото му поведение не е повлиало на бизнеса му и предприемачът остава амбициозен както винаги. През септември Мъск заяви, че Tesla ще има „убедителна“ кола за 25 000 долара в рамките на три години и заяви, че скоро всички нови автомобили на компанията ще бъдат напълно самоуправляващи се.

Годината му завърши с истински гръм през декември, когато SpaceX тества своята ракета-носител Starship, която трябва да отведе първите хора на Марс.Гигантската ракета избухна, когато се приземи шест минути след излитането.

Мъск приветства теста като „страхотен“ успех.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!