FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Суджуци, пастърма онлайн, но има ли гаранция за качеството?

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на Нова тв.

Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви.

Още по темата

21 ное 2019 16:55

51

В интернет има десетки обяви за колбаси, директно от производителя. Домашните майстори привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена“ и дори кайма на атрактивни цени.

Един от пусналите оферта за домашни суджуци, произведени в пловдивско, обяснява, че месото е качествено, а колбасите – безопасни.

„Лично аз си ги правя – 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 за боклуци, а домашното месо – аз си го гледам“, каза онлайн продавачът и добавя, че сам коли животните в обора си.

Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн.

Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията по безопасност на храните. От там проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден.

„Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме. Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяване и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби. И санкцията при търговия и производство от нерегистриран обект е между 1500 и 6000 лв.“, заяви Иван Енчев от „Контрол на храните“ в БАБХ.

В обявите обаче информация за произхода на месото се намира трудно.

„Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт – дали има добавки, които са забранени, има ли алергени“, поясни Енчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!