FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Страната ни има неразвит потенциал за устойчив туризъм

Формите на екотуризъм са поне над 30 и могат да се развиват, но за това се изискват добри познания. България предлага условия за такъв тип туризъм, например конен, пешеходен.

За съжаление обаче не сме организирали уъркошопове, където да запознаем аудиторията с ползите и необходимостта от това. Това мнение изрази Димитър Попов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АББТА), в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

„Целият туризъм в Западна Европа минава под егидата на устойчивост и това е темата за бъдещето развитие на туризма. Трябва да се опитаме да дефинираме кои форми на туризъм са устойчиви. Това са немасовите – по-малко хора на по-отдалечени места, с максимален социален социален и икономически ефект върху местните общества. Това в България почти не се случва“, обясни той.

Даденостите ни не могат да поемат обема от туристопок, който се стича към тях, смята Попов.

Свръхтуризъм

„В София се наблюдава свръхтуризъм, обусловен от нискотарифните превозвачи. В Европа – Барселона и Венеция, също са пренаселени. Реакция на недоволство идва от местното население. Има замърсяване, шум. От друга страна, у нас Витоша е напълно неразработена. Не използваме своите дадености“, каза още гостът.

Авиотранспортът и туризмът в контекста на ограничаване на въглеродните емисии

По тази тема гостът отбеляза, че самолетните билети ще се оскъпят малко, но така или иначе цените им са спаднали много предвид нискотарифните превозвачи. Все пак той изтъкна колко е важно наличието на интересен туристически продукт.

Димитър Попов взе отношение и по темата за системата All inclusive, която определи като неустойчива, но все пак практика, която продава. Круизният туризъм пък охарактеризира като най-неустойчив.

Целият разговор гледайте тук.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!