FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Сраховете от еврозоната на българите – неоснователни

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

„Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща – взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция“, категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

„Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата…“, каза ректорът.
„При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин“, убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

„Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект“, каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
„Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически“, отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление – по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

„Законът за промените във висшето образование – това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона“, коментира доц. Вазов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!