FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Спад на авиотрафика с 80%, железниците губят наполовина

Товарният транспорт работи на максимум, а това е необходимата структура, за да функционира икономиката, коментира пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите му България в зависимост от тежестта на последиците от кризата, ще предприеме мерки в симетрия с останалите в държавата.

Още по темата

3 апр 2020 16:05

50

28 мар 2020 16:21

372

21 мар 2020 09:50

223

Той поясни, че пътническият транспорт, особено международният, е замръзнал.

„При основния подсектор – авиацията, има огромен спад. По данни на Евроконтрол намалението на трафика е 80% за територията на ЕС. Това непрекъснато поражда притеснения за това как авиацията ще се възстанови от последиците на пандемията“, призна той.

Желязков отбеляза, че в железниците приходите от продажба на билети са намалели с около 50%.

„Ангажиментът на правителството е да не намалява разписанието на влаковете, за да се гарантира тази транспортна услуга. Морският транспорт също отбелязва спад. Транспортът е засегнат, но не по-малко от другите сектори, свързани с предоставянето на услуги“, уточни министърът.

Росен Желязков подчерта, че се очаква яснота и прогнозирумеост и че трябва да се знае, че пътническите превози в населените места продължават да се извършват, но са ограничени.

По думите на министъра новата икономическа реалност показва, че сухопътният транспорт няма алтернатива. 

„Днес транспортният сектор се нуждае от повече различни решения заради новата ситуация. Нашите транспортни оператора показаха, че са гръбнакът на сектора в Европа… Зелените коридори функционират нормално в такава ситуация, има затруднения. Всяка държава съблюдава своите национални мерки за придвижване“, коментира той.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!