FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

София с потенциал да стане един от градовете на бъдещето

Снимка: Dnes.bg / Димитър Кьосемарлиев

Днес се проведе специализираното издание на Конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето „. По време на първия панел са били обсъдени общинските стратегии и връзката между община, институции и бизнес. Умният град е градът на умните граждани и управляващи. Градовете на бъдещето са тези градове, в които ще бъдем спокойни, по-здрави и ще имаме бърз и лесен достъп до всичко, от което имаме нужда.

Градове на бъдещето съществуват, но не на нашия континент и не продукт на нашата цивилизация. Ако говорим за градове на бъдещето трябва да уточним, че те се намират в Китай, като имаме предвид, че те са създавани от нулата. Това и още по темата коментира Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, пред репортера Хюлия Айваз в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В Европа в демокрациите трябва да се съобразяваме с всеки един гражданин и обществена тенденция. Кардинално да се създаде такъв град не е възможно. Той не е самоцел, а се прави от хората за хората“, каза още Шопов.

Владимир Данаилов, зам.-кмет „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, смята, че градовете на бъдещето са винаги готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. „В този ред на мисли и София може да бъде потенциален град н абъдещето. Фокусът на местното правителство е в постоянното подобряване на градската среда, технологиите и инфраструктурата. Нашата столица може да бъде един от дигиталните лидери на Европа“, изтъкна Данаилов.

Относно сферата на жилищно строителство Георги Шопов посочи, че има държави, които са напред пред нас и вече са въвели електронното строително разрешение,  като Северна Македония и Сърбия.

„Умният град е умно планираният град. Съвременният град – това е дигиталният град“, допълни Шопов.

„Електронното управление повишава ефективността на процесите и услугите“, коментира Владимир Данаилов.

Георги Шопов даде положителен пример с ролята на публично-частните партньорства.

„Разумно е София да се развива и в северната си част, изграждайки инфраструктурата с рамкова програма и срокове към общия устройствен план. Така се привлича капитал да се развива жилищно и административно строителство. Трябва да се стремим към създаването на такава програма“, поясни Шопов.

Целият разговор можете да гледате във видеото ТУК

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!