FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

След трагедията с детето: Кой носи вина за смъртта му?

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причината за смъртта на 3-годишното дете, което почина в края на миналата седмица. Премиерът Бойко Борисов пък отстрани временно шефовете на трите болници, които са се забавили с приема му. Все още текат разследвания, но може ли да се говори за виновни?
Според адвоката по медицинско право Мария Петрова истината за този случай ще се разбере едва когато разследването приключи.

Педиатърът Александър Атанасов коментира в студиото на „България сутрин“, че състоянието на детето се е влошило в рамките на няколко часа.

Още по темата

21 ное 2019 08:57

97

20 ное 2019 18:29

97

„Налагало се е болнично лечение, но не се е налагало реанимационно. В следващите часове състоянието му рязко се влошава. Знам, че за много от хората това нещо може да звучи невероятно, но има заболявания, които протичат по този начин“, допълни Атанасов.

Андрей Марков от Българската болнична асоциация заяви, че този случай няма да бъде забравен нито от близките, нито от лекарите, които са влезли в контакт с него.

„Никой не може да преживее подобно събитие по един лек начин и да го забрави бързо и лесно. Всяка подобна ситуация оставя трайни белези върху хората, участващи в процеса на обслужване на пациенти в тежко състояние, особено пък с дете“, посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи имаме проблеми, които са се натрупвали от много години и има случаи, в които се налага пациенти да търсят различни болници. Марков изтъкна и проблема с ограничения брой легла в болничните заведения.

Според Александър Атанасов тежкият проблем на българското детско здравеопазване е, че специализираните детски отделения са разпилени.

Мария Петрова и Александър Атанасов са на мнение, че трябва да се изчака края на разследването преди да се раздават обвинения. Андрей Марков пък заяви, че всички имаме вина, защото знаем, че има дефицит и има нужда от подобряване на ситуацията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!