FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

СДС също скочи срещу Белев и антисемитизма му

Съюзът на демократичните сили настоява лидерите на „Демократична България“ и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов да заявят публично позицията си за антисемитското изказване на кандидата за общински съветник от тяхната листа Тома Белев.

По време на дискусия във Facebook председателят на „Зелени Балкани“ пусна следният пост: „Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“.

Още по темата

19 окт 2019 18:49

86

Написаното предизвига десетки гневни реакции, публикацията на Тома Белев коментира и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. „Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?“, пише Георгиев.

„В подобни ситуации цивилизованите политици имат само един ход – оттегляне от листата. Само преди дни расистки скандал остави позорно петно върху България“, пишат в своята позиция от СДС.

„Постъпката на Белев е по-опасна, защото не става дума за подрастващи футболни хулигани, а за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска. Представители на тази коалиция и техните симпатизанти остро осъдиха случилото се на националния стадион и е странно да мълчат, когато техен човек прави такова скандално изказване.

Антисемитизмът във Facebook е не по-малко опасен от расизма на стадиона, защото показва наченки на тревожни тенденции в нашето общество, което успяваше досега да запази  толерантността и разбирателството между различните етноси  и религии.

Холокоста е една от най-черните страници не само за съдбата на евреите, но и за цялото човечество.  Спасяването им  от лагерите на смъртта, благодарение на българския народ, православната църква, народните представители , правителството и царя, са сред  най-достойните ни исторически моменти.

Всичко постигнато от нашия народ, който е пример за толерантност и съпричастност, днес се дискредитира не само от лумпените по стадионите, но и от тези с най-големите претенции да са морални съдници – „облечени в бяло“ и вечно размахващи пръст срещу някого! Точно техен представител си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини.

Липсата на реакция от страна на ръководството на „Демократична България“ и Борислав Игнатов ще приемем за мълчаливо съгласие с позицията на Тома Белев“.

Самият Тома Белев коментира своя пост и се извини на засегнатите:

„Във връзка със зачестилите искания на политици от ВМРО и ГЕРБ да се откажа от кампанията си, съм длъжен да заявя:

Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си, че в днешно време много лесно допускаме в отношенията си да оценяваме другия единствено само на основание неговите раса, етнос, пол, възраст или цвят на кожата и по този начин отваряме възможност да се върнат срамните времена на нацизма и фашизма. Не съм искал да засегна ничии чувства.

Но няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно са застъпвали и застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал. Това се отнася и до политици от ГЕРБ, които две години управляват с ксенофобски и хомофобски политически партньори“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!