FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Сачева: Управляваме кризата, стремим се да застанем зад всеки човек

Ние управляваме кризата. Ако е останало усещане за изпускане на кризата, то се дължи понякога на безпокойството у всички предвид това, че е пандемия, която е непозната. От друга страна част от опозиционното говорене е свързано с това, че много хора проявяват манията си за величие, отколкото да направят нещо, което е добро. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

„Само за последните 7 дни почти 5700 са тези, които оздравяха. В повечето български болници има техника и апаратура, и предпазни средства, липсват лекарите“, коментира министърът на труда и социалната политика пред БНТ.

„Няма как от март до септември да произведем нови лекари и нови медицински сестри. План има. Вчера бяха показани конкретни мерки, които се вземат в зависимост от това колко е заболеваемостта в страната. Трябва да си даваме сметка, че пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране“, подчерта Сачева.

Тя заяви, че детски добавки ще има за всички деца, просто механизмът е променен.

През директни плащания ще получат тези, които имат доход до 410 лева, а 80% от надбавките ще получат тези с доход между 410 и 510 лева, останалите ще могат да получат детските си надбавки чрез данъчни облекчения, обясни министърът.

По отношение на безработицата Деница Сачева каза, че за месец октомври тя е 6,9%:

„Пет месеца имаме стабилен спад на безработицата, 222 518 души е общият брой на безработните в България. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ“, подчерта още Сачева.

Налагаме мерки от каквито има нужда, стремим се да бъдат балансирани между здравните и социално-икономически мерки, поясни социалният министър и добави:

„Нова мярка ще бъде одобрена на следващото заседание на Министерски съвет, която се отнася за затворени бизнеси, ще бъдат отделени 50 млн. лева за 50 000 души за всички бизнеси, които биха били затворени евентуално“.

Докато траеше участието на министър Сачева, пред входа на БНТ се състоя традиционният протест, в който участваха сдружение Боец, представители на „Системата ни убива“, както и други участници в антиправителствените протести, съобщи БГНЕС.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!