FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Режисьор: Българската култура и изкуство имат дълбоки проблеми

Кинотворците у нас се чувстват обидени и излъгани, а промените в закона са грешка и ще имат големи последствия дори за следващите поколения, които ще работят в индустрията.Това коментира режисьорът Иглика Трифонова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Последните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия са с една единствена цел – да се приеме схемата за възстановяване на разходите на чуждото кино, което се снима тук. Чуждестранното кино дава хляб на много хора и ние нямаме нищо против то да съществува. Но ако то е толкова важно за икономиката на страната, тогава то трябва да бъде подпомогнато чрез други икономически закони“, заяви Трифонова пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Да се вземат пари от българския данъкоплатец и да се възстановят разходите за билет на някоя супер звезда, която идва и снима тук, ми се струва меко казано недалновидно.“, допълни тя.

„Политиците твърдят, че ние врагуваме с чуждестранното кино и че има врагуване между игралното кино и сериалите. Това категорично не е вярно“, коментира още Трифонова.

„Аз лично съм доведена до отчаяние, защото отношението на полиците към хората на изкуството е повече от обидно. Мои колеги работиха дълго по проектозакона, защото най-добре го познават. Но между двете четения, депутатите си прокараха промените, които искаха. За това се обидихме. Така не се прави. Това е съществена загуба на доверие, която дълго ще се отразява на отношенията между хората на изкуството и политиците“, категоричен е режисьорът.

Трифонова описва настоящият момент за българската култура и изкуство като кризисен.

„Имаме дълбоки проблеми. Нашият Национален филмов център не работи в момента. Нямаме представа как ще работим през следващата година. В изключително тежка ситуация сме“, поясни още тя.

Целият разговор – във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!