FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Рак на работното място: 80 хил. смъртни случая в ЕС годишно

Всяка година 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания, заяви социалният министър Бисер Петков. Той откри конференция „Здравословните работни места управляват опасните вещества“, която е в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа – 2019 г.

По данни от оценки на Международната организация на труда и Европейския съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС.

Според направените оценки общият брой на хората, които развиват ракови заболявания в резултат на излъчването на канцерогени, надхвърля 120 000 души годишно. Това довежда до почти до 80 000 смъртни случаи годишно.

Бисер Петкова добави, че Европейската комисия е поставила борбата с раковите заболявания, получени на работното място, като един от основните си приоритети.

Затова през 2018 г. и 2019 г. са били приети три изменения на Директивата за канцерогените и мутагените, които трябва да се въведат в националните законодателства на държавите-членки до 2020 г. и 2021 г. С тези изменения се акцентира върху по-строгите мерки за превенция. Освен това се разширява обхватът на генерираните канцерогени.

Сред основните принципи на работниците е да работят в здравословна, безопасна и добре адаптирана работна среда, което включва и защитата от вредното и опасно въздействие на работното място химични агенти, изтъкна Бисер Петкова. Той допълни, че България е привела изцяло националното си законодателство в съответствие с европейските стандарти.

Според него обаче законодателството е само едната страна за осигуряване на ефективна защита на работната среда. Реалната дейност се реализира на работните места.

Затова целта на кампанията е да се запознаят работниците и работодателите не само с правилата и нормите, но и как те да бъдат прилагани най-добре, уточни министърът на труда и социалната политика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!