FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Работодателите получават 10 хил. лв. за нает човек с увреждания

Работодателите получават 10 хил. лв. за нает човек с увреждания

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законът за хората с увреждания трябва да се спазва, такъв какъвто е, и средните и големи компании се стараят да го прилагат. Компаниите имаха тримесечен срок, за да представят пред бюрата по труда бройки за наемане на хора с увреждания и от края на септември и началото на октомври започнаха проверките от Инспекцията по труда дали законът се спазва, каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на Bloomber TV Bulgaria.

Още по темата

17 окт 2019 14:02

18

15 окт 2019 14:30

11

От 2400 заявени от работодателите работни места за хора с увреждания, само 700 са заети и остават 1700 свободни. Някои компании не могат да отговорят на изискванията на закона и предпочитат да платят компенсационни такси в размер на 30% от минималната работна заплата. Другият вариант е те да купуват стоки и услуги от кооперации на хора с увреждания, в размер на двукратния размер на минималната работна заплата. Компаниите, които имат задължения по този закон, в България са малко над 5000 – големите и средни фирми. За 20 дни са проверени 900 от задължените лица от страна на Инспекцията по труда, посочи гостът.

„За устройване на работно място за човек с увреждане работодателят може да получи до 10 хиляди лева от държавата“, каза Иванов.

Вижте целия разговор по Bloomberg TV Bulgaria.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!