FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф. д-р Ива Христова: Тест за коронавируса ще имаме до месец

До месец и в България ще има възможност за диагностика на коронавируса, който притесни целия свят. Това съобщи проф. д-р Ива Христова, национален консултант по вирусология. Тя обясни, че генетични тестове за диагностика вече са въведени в Холандия, Германия и Великобритания.

“Въвеждат се генетични техники за откриването на вируса. Освен това има много противоепидемични мерки, които са обсъдени от здравните власти на Европейския съюз”, каза проф. Христова, като уточни, че те вече са в сила във всички държави членки, включително и у нас. По думите на експерта по вирусология вероятността заразата да достигне България е много малка. Тя е категорична, че вирусът е дошъл от животни, защото патогенът му не е човешки.

Още по темата

26 яну 2020 09:49

50

25 яну 2020 13:13

19

“Положението е сериозно, но не дотолкова, че да се създава излишна паника”, обясни Христова пред „Труд“. Тя даде примери за други мутирали вируси, които след епидемичния си период утихват:

“От китайския вирус SARS, който се появи през 2002 – 2003 година, заболяха около 8000 души, а смъртността беше под 10%, след това той изчезна”, припомни националният консултант. Друг пример за променен коронавирус е респираторният синдром от арабския полуостров MERS, който върлува през 2012-2013 година. По думите на Христова MERS хванал имунната система неподготвена и предизвикал тежки пневмонии с висока смъртност.

Според националния здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски практиката с генетични изследвания още не се използва масово за откриване на коронавируса.

“С нея работят засега САЩ и Китай. Вече са пред изработване на генни тестове. Проблемът е че геномът се променя непрекъснато”, обясни Кременски.

“Не е реалистично да се говори за ваксина”, коментираха български експерти по вирусология по повод информацията, че Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията започна разработването на ваксина от нов вид срещу коронавируса.

Според тях преди да стане ваксината епидемията ще затихне, защото изработването на ваксина и одобряването й за употреба върху хора ще отнеме поне година.

Китайски учени обаче предупредиха, че новият коронавирус продължава да мутира успоредно на прилаганите лечения и рискува да надмине възможностите на съвременната медицина, предаде Ройтерс.

Починалите в Китай продължават да се увеличават. Броят на смъртните случай достигна 80, след като 24 души починаха в провинция Хубей, откъде тръгна заразата.

В цялата страна са регистрирани над 700 нови случая, с което потвърдените заразени са вече 2744. Китайското правителство обяви, че ще удължи срока на почивните дни по случай Лунната нова година до 2 февруари. Целта е да се засили превенцията и контролът върху новия коронавирус, съобщи БТА.

По обновени данни в Тайланд вече има осем заболели от новия щам с работно определение 2019-nCoV, докато в Австралия, Сингапур и Малайзия има по четирима регистрирани.

В САЩ, Франция и Япония до неделя вечерта имаше потвърдени по три случая, с по двама във Виетнам и Южна Корея и по един в Непал и Канада. Здравните власти в Португалия разследват възможен пациент, докато тези в Москва са поставили под карантина седем китайски граждани, идващи директно от град Ухан. Две отделни научни изследвания, цитирани от Ройтерс, показват че всеки носител на заразата е способен да я предаде на между двама и трима души, преди да бъде засечен.

Най-податливи на новия коронавирус са възрастни хора и такива със съществуващи заболявания. Международните летища по цял свят обявиха че въвеждат специално наблюдение с медицински екипи за потенциални приносители на заразата.

След въвеждането на карантина в редица китайски градове местните власти прибегнаха до забрана на използването на обществен и междуградски транспорт. В Пекин до второ нареждане са затворени всички детски градини, училища и университети. Подобни мерки бяха предприети и от властите в Хонконг, които закриха и достъпа до Дисниленд в града.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!