FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проучване: Четири сигурни партии в парламента, колко под въпрос?

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данните от проучване на АФИС, проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 души.

Политическата коалиция „ГЕРБ-СДС“ засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията „БСП за България“. Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ДПС, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи.

В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и една партия – ВМРО, според социолозите.

Според тях коалиционната формула на бъдещото управление на държавата, ако такава бъде договорена успешно, е неизбежна. Освен това резултатите силно ще зависят от хода на пандемията и предизборната кампания.

Според тях данните свидетелстват за очертаваща се широка фрагментация на вота, както и че политическата криза, започнала през миналото лято, продължава да се задълбочава.

Нетипично висок е делът на така наречените „други партии“, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще прескочат един процент от гласовете.

Това означава, че от съществено значение за успеха или неуспеха на участващите в изборите политически формации е степента на мобилизация на техните ядра, смятат анализаторите.

Национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства. Изводите в анализа нямат характер на прогноза. Такава ще бъде направена въз основа на данните от мартенското проучване на АФИС в по-непосредствена близост до очакваното събитие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!