FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

При пандемията: Тролове превзеха социалните мрежи

Използването на тролове в социалните мрежи не е ново и необичайно, особено в кризисни ситуации. Най-осезаемо е по време на предизборни кампании както у нас, така и в чужбина, категорични са експерти.
Пандемията обаче показа, че работата на троловете е особено ефективна и в подобни моменти. Различни профили в социалните мрежи споделят фалшиви новини, конспиративни теории или убеждават потребители в неверни твърдения.

Всичко това винаги има точна и ясна цел, подплатена с добро заплащане, твърдят още специалисти пред Bulgaria ON AIR.

Троловете работят с идеята да провокират, коментирайки теми, зададени от поръчителя, обясни в ефира на предаването „Директно“ Павел Георгиев от Асоциацията на сертифицираните етични хакери.

Докато в социалните мрежи има работещи механизми за филтриране и контрол на новините с невярно съдържание и за разпознаване на т.нар. кухи профили, то когато става дума за сайтове и форуми, администраторите са тези, които трябва да проследяват този процес.

С какви цели и кой има изгода от използването на тролове и разпространяването на фалшиви новини в интернет пространството – вижте повече от разговора във видеото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!