FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Преди Трифон Зарезан: Пандемията донесе тежки времена за винопроизводителите

Хората от една винарска изба в полите на Еленския Балкан произвеждат вина, предимно от старите български сортове. Винопроизводителите съхраняват вековната традиция, въпреки трудностите и загубите заради Ковид кризата.

Преди 11 години семейство Иванови, които са юристи в София, решават да се занимават с винопроизводство. Избират Еленския Балкан, заради традициите на района във винопроизводството и откъдето са корените на Светла Иванова.

„Един от основните източници на доходи за еленчани е бил точно отглеждането на лозя и правенето на вино. Доказателство за това е, че във всяка къща в село Марян навремето стояха грамадни бъчви“, каза винопроизводителят Светла Иванова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Във винарната произвеждат вина от старите български сортове Димят и Мавруд.

„Ние сме на мнение, че когато произвеждаме вино в България, е редно да се обърнем към сортовете, които са били от хилядолетия. За Димята, който е изключително благодатен сорт, от него се получават много елегантни и запомнящи се вина. Виното, което се получава от Мавруд, при нас е елегантно, с едни землисти аромати на шума“, допълни тя.

Пандемията обаче донася загуби за бизнеса, защото продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които обаче не работят от месеци.

„Имахме в първите месеци спад на продажбите на 70-80 процента, сега имаме един спад от 40-50%. За съжаление, се отразява негативно и на една традиция, която бяхме поставили – всяка година на празника на лозаря Трифон Зарезан  имахме фолклорни състави, идваха хора от региона, първоначално го правихме в избата”, обясни  винопроизводителят Илия Иванов.

Тази година голям празник няма да има, но семейството Иванови ще вдигне наздравица в тесен кръг. Те си пожелават пандемията да отмине скоро, да увеличат отново производството, а догодина да празнуват подобаващо Трифон Зарезан.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!