FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Празнуваме Благовещение, днес се хапва нещо зелено

Християните празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Въпреки че празникът Благовещение винаги се чества в дните от Великия пост, поради неговата важност църквата разрешава да се яде риба.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В българската традиция Благовещение се свързва с възраждането на природата и идването на пролетта. Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засадят дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, и други.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!