FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

По една зарядна станция на всеки 10 електромобила у нас

Състоянието на зарядната инфраструктура за електромобили в България е добро от гледна точка на автопарка в страната, като средно на 10 автомобила има по една станция. Това заяви Стефан Спасов, изпълнителен директор на еМобилити Интернешънъл, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„През следващите две години предстои да бъде изпълнен многогодишен проект, съчетаващ държавно и частно финансиране, за изграждането на още станции, но е важно да се задоволи търсенето, като се направи микс между бързи и бавни станции“.

„Бързите станции се инсталират в междуградска среда, където водачът на превозното средство обикновено не разполага с много време“, обясни Спасов.

По думите на госта един от сериозни проблем за навлизането на масовата електромобилост е животът в многофамилни жилищни сгради. Според Спасов трябва да бъде изградена достатъчно адекватна инфраструктура в градска среда, която включва в себе си т.нар. хъбове за зареждане.

„Интересът към електромобилите в България е голям и се засилва. Очакваме, че по-голямо развитие ще има през следващите 2 до 3 години, въпреки че покупателната способност остава ниска. Споделената елекромобилност ще изиграе голяма роля“, смята още експертът.

„България е една от много малкото, ако не и единствената европейска държава, която не предоставя субсидии на потребителите при закупуване на електромобил“, заяви Спасов.

Според него няма опасност от пренасищане на пазара, тъй като електромобилите са много малка част от целия автопарк.

Целя разговор вижте във видеото тук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!