FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Повече отпуснати бързи кредити в коронакризата

Повече отпуснати бързи кредити в коронакризата

Снимка: Dnes.bg, архив
Бързите кредити нарастват въпреки свиването на икономическата активност в кризата. Към края на декември 2020 г. отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране, (известни като фирми за бързи кредити) са 3,073 млрд. лв., съобщи „Труд“ като се позова на данни от БНБ.

За година те се увеличават с 6% (+174,7 млн. лв.).

През 2020 г. отпуснатите бързи заеми на домакинствата нарастват с 1,5% (+33,2 млн. лв.) и в края на декември достигат 2,298 млрд. лв. Делът им в общия размер на бързите заеми намалява до 75,8%. Отпуснатите бързи заеми на нефинансови предприятия са в размер на 650 млн. лв. За година те нарастват с 24,8% (+129 млн. лв.), показват данните на БНБ.

Явно все повече фирми прибягват до небанкови заеми. Кредитите за фирми имат дял от 18,2% от общия размер на отпуснатото финансиране от дружествата за бързи заеми.

Бързите потребителки заеми за домакинствата са в размер на 2,168 млрд. лв. За година не нарастват с 1,6% (+33,9 млн. лв.). Размерът на жилищните кредити, отпуснати от фирмите за бързи заеми, е 32,8 млн. лв. За година тези заеми намаляват с 2% (-0,7 млн. лв.).
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!