FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Плевнелиев притеснен, ако в Македония се върне лидер „тип Груевски“

Проблемът със Северна Македония е много сериозен, коментира президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, по повод отлагане на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в страната предсрочни избори.

Плевнелиев нарече това „един голям провал на ЕС в една толкова важна зона“ и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България и за ЕС.

Още по темата

20 окт 2019 17:00

84

19 окт 2019 17:15

179

19 окт 2019 15:10

197

16 окт 2019 15:29

145

15 окт 2019 09:13

126

„Президентът Макрон, който води амбициозна външна политика допусна груба политическа грешка“, заяви Плевнелиев.

Продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали, защото това е провал на ЕС в една толкова важна тема като Западните Балкани, посочи президентът Плевнелиев.

Той обяви, че е разочарован от оставката на Зоран Заев.

„Това беше смел лидер, който се опита да се откъсне на тежестта на манипулациите на миналото“, заяви Плевнелиев.

Той изрази притеснение, ако отново в Македония се върне лидер „тип Груевски“ и България отново бъде започната да бъде представяна в Македония като „окупатор“ и „фашист“.

В Македония има 100-ина сръбски и още отлкова гръцки медии, посочи Плевневлиев. 

Според него Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси трябва да се въоръжи с търпение и е необходимо да мине време, за да бъдат приети посланията.

Плевнелиев посочи, че според него не бива България да поставя ултиматуми на Македония. 

Той коментира и офанзивата на Турция в Сирия и заяви, че ролята на Европа в конфликта е пасивна.

„За съжаление това е форма на иновация, от която ние можем да се срамуваме. Глобални и регионални сили се борят за влияние на територията на друга държава, която беше съсипана“.

Според него Европа се държи пасивно, а е трябвало да заеме силна и ясна позиция през годините на конфлкта в Сирия.

„Давам си сметка колко безплодни бяха всички дебати и усилия. Ние бяхме много притеснени и всичко това ситгаше само до някакви дипломатически изказвания, но не и силната роля на Съвета за сигурност, който да реши проблема“, обясни Плевнелиев за ролята на Съвета на Европа и заседанията на ООН за Сирия.

Според него след като Доналд Тръмп изтегли американската армия от Сирия е време ЕС да влезе в Сирия, въпреки че Русия вече го направи.

Плевнелиев припомни, че икономически санкции на Турция вече са наложени от Европейския съвет.

„само преди 2-3 месеца ЕК наложиха минимални санкции на Турция, затова, че тя незаконно търси газ и нефт в териториалните води на Кипър“.

Това, което се е случва в Сирия не е единствената причина Надзорния съвет на Volkswagen да спре или отложи процедурата по взимане на решение, смята президентът.

Според него много от действията на Ердоган неведнъж са притеснили инвеститора.

„Управителният съвет на Volkswagen е взел своето решение фабриката да отиде в Турция с ясни аргументи“, посочи той и подчерта, че Надзорния съвет има различна гледна точка.

„Управителния съвет се е фокусирал върху краткосрочните ползи – обещанията от Ердоган, производствена мощност, голям пазар. Турция има развито индустриално производство и автомобилопроизводство“, подчерта още Плевнелиев.

Надзорния съвет, където са собствениците, е на съвсем друга позиция, той гледа сериозно на нещата.

„Шансът е минимален, защото в една такава голяма компания трябва надделее консенсуса“, посочи Плевнелиев.

Според него и германската общественост и медии са застанали на страната на България в надпреварата за VW.

По  повод Brexit Росен Плевнелиев посочи, че той със сигурност ще се състои и е без значение дали ще е сега или в края на януари.

„Brexit е символ на това как популисти могат да съсипят всяка една държава. Те са изолирани на собствения си остров, да не знаят кога ще се състои Brexit“, посочи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!