FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Патриарх Неофит: България и Македония са една кръв

 Патриарх Неофит: България и Македония са една кръв

Снимка: БГНЕС
Българският патриарх Неофит изпрати специално послание към братска Македония в деня, когато България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Патриарх Неофит поздрави нашите православни братя в Македония, заявявайки, че те могат да разчитат на подкрепата на Българската православна църква.

„Да се радват на нашата подкрепа и да знаят, че България и Македония са една кръв. За много години!“, каза той. Към БПЦ продължава работата специалната комисия, която бе създадена преди две години за подпомагане на МПЦ-Охридска архиепископия за получаване на автокефалия. Комисията се ръководи от старозагорския митрополит.

Патриарх Неофит коментира инициативата на йерусалимския патриарх за среща на главите на православни църкви следващата седмица в йорданската столица.

„Обсъждат се още някои мнения и тогава ще се вземе решение“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще присъства на срещата на предстоятелите на православни църкви, свикана от йерусалимския патриарх Теофил III в Аман на 26-27 февруари.

Срещата в Аман са потвърдили участие само патриарсите на Русия и Сърбия, докато почти всички останали глави на православни църкви категорично отказват да присъстват. Последният, който отговори отрицателно на отправената покана, бе грузинският патриарх Илия II в началото на тази седмица.

Според вселенския патриарх Вартоломей инициативата на йерусалимския патриарх е закъсняла и застрашава единството на Православната църква. /БГНЕС


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!