FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пандемии, вируси, наука – годината през призмата на Христо Пимпирев

Пандемии, вируси, наука и експедиции – каква беше годината през погледа на проф. Христо Пимпирев?
Вируси като COVID на Антарктида, дори да се промъкват, няма да успеят да оживеят. Имам наблюденията си от моите близо 30 експедиции. Това каза за „Денят ON AIR“  ръководителят на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев и допълни: „Този континент не е за вируси, той е за силни хора“.

По думите му предвид пандемията от COVID и за Антарктида също има строги мерки

„Пандемии като тази от COVID е имало хиляди години назад, още преди новото летоброене. По време на чумните епидемии са опустявали цели региони.  Борбата срещу Ковид показа колко е важна науката. И изведнъж всички разбрахме колко е важно учените да измислят ваксина“, подчерта той.

„Като погледнем 30 години не са много дълъг период предвид нашата многовековна история, но от друга страна са дълъг период  и България успя да е фактор и заедно с 28 държави да управлява един друг континент на Земята. Той крие много тайни, много научни загадки“, посочи ученият за Bulgaria ON  AIR.

Според него континентът тепърва ще се отплаща на дръзналите на работят при тежки условия там.

„Направихме много на Антарктида, тръгнахме от две малки бараки. Едната, която е обитаема, беше 18 кв.м. и в нея живеехме 6 души. В много от затворите имат повече пространство.“, допълни проф. Пимпирев.

Стъпка по стъпка обаче за тези 30 години експедиции от бараки се стига до българско селище. Предстои също така страната ни да има и своя научна лаборатория на континента след няколко години.

„България е със самочувствието, че прави сериозна наука там“, каза още ръководителят на българските антарктически експедиции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!