FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пада мониторингът от ЕС върху България?

Пада мониторингът от ЕС върху България?

Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще оповести по-късно днес мониторинговия доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

Очаква се мониторингът да падне и това да бъде последният доклад за състоянието на правосъдната ни система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Новата Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на Европейски съюз.

По информация на БНТ това, което пише в доклада, е, че няма насрочена следваща дата за следващ доклад. Това се тълкува като знак, че това ще бъде последният мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Предстои да се види как ще бъдат формулирани нещата за Румъния, защото миналата година по отношение на Румъния заключението беше, че има отстъпление по отношение на спазването на принципите на правовата държава.

Преди 5 години настоящият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща, че в рамките на неговия мандат начело на ЕК механизмът ще отпадне. Краят на мониторинга трябва да бъде одобрен освен от ЕК, също и от Съвета на ЕС и Европейския парламент.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!