FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на във Вознесенския археологически комплекс, където се предполага, че е погребан кан Аспарух, на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България. Това съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ заедно с парламентарна делегация бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна, съобщи пресцентърът на партията.

У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от предполагаемото погребение на кан Аспарух, открити във Вознесенския археологически комплекс.

„Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символ на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, открити на мястото на предполагаемото погребение на основателя на българската държава, ще бъдат представени в експозицията.

В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представители от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.

Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.

Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.

По време на срещите в Украйна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!