FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени

ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени

Снимка: Pixabay

България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие, трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи, коментира специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение в България от 14 до 21 октомври, съобщава БТА.

Още по темата

16 юли 2019 19:50

94

22 апр 2019 19:01

135

Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Според нея сме свидетели на толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени. По отношение на правната рамка в тази посока тя отбеляза, че страната ни е предприела важни стъпки в правилната посока и припомни закона за равнопоставеност между мъжете и жените, както и промените в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Трябва да продължи работата по създаване и ефективност на кризисните центрове за настаняване на жени, жертви на домашно насилие, смята тя и каза, че е изненадана, че в София работи само един център. Общо в България има 13 такива центрове и това не е достатъчно, е мнението на Симонович.

Тя посочи пропуски в цялостната рамка, например свързани с изнасилване в семейна общност и препоръча и осъвременяване на Закона за борба с домашното насилие.
Друга нейна препоръка е да се създаде система за мониторинг и държавите членки да събират данни колко жени биват убити или наранени от интимен партньор или член на семейството, за да може по-задълбочен анализ и да има добра база данни, от която да се направят изводи.

Симонович призова също така за конструктивен диалог и за намиране на правилния начин за превод и тълкуване на термина „джендър“, защото по думите й лошият превод на термина може да доведе до много сериозни последствия при тълкуването. Тя каза, че е получила доклад за ръст на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската конвенция.

По отношение на ранните бракове и отпадането от училище, тя отбеляза, че превенцията на ранната бременност трябва да е основна задача на здравните медиатори.

Дубравка Симонович призова България да създаде нов цялостен национален план за действията срещу насилието срещу всички жени и момичета.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!