FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Обявиха случаи на АЧС при диви свине в Търговищко

Обявиха случаи на АЧС при диви свине в Търговищко

Снимка: Pixabay
Обявени са първично възникнали случаи на болестта Африканска чума по свинете при диви свине в землищата на антоновското село Крушолак и село Миладиновци в община Търговище. Това съобщиха от областната администрация в Търговище след заседание на Областната епизотична комисия. Целта на срещата е била предприемане на спешни мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта.

Със заповеди на директора на „Регионална дирекция по горите“ в Шумен са определени инфектираните зони. В тях се забранява достъпът на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП „ДЛС Черни Лом“ – Попово и ТП „ДГС – Омуртаг“ след обявяване на огнищата са предприели незабавно мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. Поставили са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони „А“. Осигурили са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони „А“.

По график членовете на ЛРД и ТП „ДЛС Черни Лом“ претърсват трите подзони на двете обявени огнища на АЧС. В подзони „Б“ и „В“ на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете и безопасността на населението се приканват да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.
 

/БТА/
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!