FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Община Аврен финансира висшето на студенти, за да се върнат

Варненската община Аврен финансира висшето образование на студенти, за да се върнат после на работа в родното си място. Инициативата е от 10 години и до момента над 100 младежи са били подпомогнати. Една трета от тях вече работят в общината.

Албена и  Александра, които учат агрономия и социален мениджмънт, са студенти от една година. Те са част от последната подпомогната от общината група от 30 студенти.

„От голямо значение е за всички нас. Таксите са никак малки и е много добре, че се помага на младите хора“, каза Александра Йорданова.

„Моята професия, която съм избрала, е тази на село, така че смятам да устана тук, а и тук ми е по – добре“, посочи Албена Иванова.

В момента учениците, завършили 12 клас, с постоянен адрес по местоживеене в общината, получават по 200 лв. финансова помощ, за да се подготвят за кандидат студентските изпити.

„Целим да повишим професионалната квалификация на своите жители, като по този начин ще бъдат конкуретно способни на трудовия пазар. Ние път от своя страна също ще постигнем позитивен ефект, защото се опитваме да изгледаме свои местни кадри. Да задържим жителите си по населените места, а защо пък не и да завърнем част от тях при нас“, обясни зам.-кметът на Община Аврен Живка Тодорова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Сергей Алиев и Светла Стайкова вече са завършили университет. Тя е училила педагогика и е директор на училище в общината, а той строително инженерство и работи във Варна.

„Надявам се да натрупам още малко знания и умения и после най – вероятно ще се върна тук, в родното си място“, каза той.

Освен в образование, общината инвестира и в редица младежки проекти. От администрацията са категорични, че иновативната им социална политика ще продължи да се развива.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!