FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък

Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък

Снимка: Pixabay
Собствениците на жилища, които ги отдават временно под наем в платформи като Airbnb и Booking вече ще плащат и туристически данък. Това решиха депутатите с промени в Закона за независимия финансов одит, с които пък се изменят и текстове от Закона за местните данъци и такси.

Предложението дойде от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която стоеше и зад предишната поправка, свързана с временното отдаване на имоти под наем, според която за тях се плаща допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая.

Още по темата

13 фев 2020 15:40

9

12 фев 2020 12:15

61

10 фев 2020 10:00

21

Туристическият данък се плаща на човек на нощ и се събира от общините, а приходите остават в тях.

Според текста, приет от депутатите днес не само „категоризираните“ места за настаняване (хотелите със съответните звезди), но и „регистрираните“ имоти (стаи и апартаменти за гости) – ще трябва да плащат налога.

Като за втората категория имоти туристическият данък на човек на нощ ще е в същия размер като за хотелите с категория „една звезда“.

Туристическият данък се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи законът. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. В повечето общини има разлика в налога според категорията на мястото на настаняване.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!