FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Нови училища и едносменен режим в София. Но кога?

В близките 10 години в София ще бъдат построени нови училища и ще може да се премине на едносменен режим, заяви директорът на Регионалното управление на образованието- София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя посочи, че всяка година учениците на едносменен режим в столицата се увеличават като брой.

„Очакваме със стартирането на строежите на нови училищни сгради, все повече това да се случва, защото е изключително добра възможност за качествено образование и психологически комфорт на всички, както и за безопасност“, посочи Кастрева.

Още по темата

24 яну 2020 13:20

13

24 яну 2020 11:48

15

8 яну 2020 07:07

30

Тя обаче уточни, че на този етап не може да бъде даден краен срок за преминаване към едносменен режим на образование в София. По думите й всичко зависи от темпа на растеж на столицата и съответно колко бързо ще бъдат построени новите сгради. Ваня Кастрева припомни, че всички ученици в София са в грипна ваканция от днес. Още в петък са достигнати много високи нива на заболеваемост, като се очаква днес те да бъдат близо 200 души на 10 000.

Според нея не се избързва с обявяването на грипна ваканция и след като здравните власти са преценили, че това е важно за опазване здравето на децата, значи това са правилните решения.

“Предвид обстоятелството, че тук много се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-висок във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е абсолютна предпоставка за бързо разпространение на грипа. Защото средните училища са много повече от основните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От следващия четвъртък всички деца ще бъдат на училище за втория учебен срок”, каза тя.

Кастрева заяви, че това по никакъв начин не е проблем за повишаването на срочните оценки на учениците, защото е възможно оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия срок, когато обстоятелствата го налагат. И припомни, че миналата година грипната ваканция е била на 28 януари и е продължила до 4 февруари.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!