FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ниските тол такси – лошо решение за жп транспорта у нас

Ниските тол такси - лошо решение за жп транспорта у нас
Вчера бяха приети тол такси, които са реверанс към нашите транспортни фирми, защото се очаква, че те ще претърпят загуби от пакета „Макрон“. Самият пакет сам по себе си не е лош, но е твърде рано и ние да ги прилагаме. По този начин железопътният транспорт е поставен пред проблем. Идеята на тол системата бе част от товарите – 25-30%, да се прехвърлят на жп транспорта. Темата коментира инж. Ясен Ишев, председател на Ус на Научно-техническия съюз по транспорт, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Обхватът на тол системата е спорен момент. Размерът на тол таксите ще бъде между 0.03 – 0.20 лв. на километър в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Става въпрос за автомобилите най-нисък клас, които са най-старите, шумните и замърсяващите. Тарифата се определя от класа вредни емисии и от шума и от натоварването от автомобилите“, коментира Ишев.

Инженерът сподели и мнението си по темата за „недомислието, възникнало в процеса на уточняване на обхвата на тол системата за тежкотоварните автомобили и за електронните винетки за леките автомобили“.

„Ние считаме, че в границите на урбанизираните територии не трябва да се плаща тол такса, нито електронна винетка. Извън тях трябва да има символично заплащане“, каза Ишев.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!