FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Нетът пълен с рецепти срещу COVID-19, лекари – създава се хаос и паника

Социалните мрежи „гъмжат“ с разкази на хора, които са прекарали коронавируса, а заедно с тях и с рецепти по дни за домашно лечение на COVID-19.

Много хора предпочитат да потърсят дистанционно помощ или публикуват изписаните им лечения, за да са в помощ на бъдещи пациенти.

Според специалисти и лекари обаче подобни „дистанционни“ рецепти водят единствено до хаос, паника и презапасяване ненужно с лекарства, съобщава „Монитор“.

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.

Още по темата

9 ное 2020 06:18

48

8 ное 2020 21:34

88

8 ное 2020 20:35

60

8 ное 2020 18:07

227

„За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например фраксипарин, например клексан“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта.

Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите, при които също се оформя дефицит. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свръхактивна имунна реакция. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат.

„Третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям“, смята Костов.

Тези лекарства обаче не липсват заради презапасяване, а защото броят на заразените се увеличава и съответно тяхното използване за домашно лечение. Те се предписват само с рецепта.

Пациентите влизат в болница с по-малко симптоми, въпреки че направление за безплатен PCR тест по инструкция се издава при температура, кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане, мускулни болки и кислородно насищане по-малко от 92%.

„Пациенти влизат в болница с по-малко симптоми. Ако чакаме петте симптома, ще бъде късно да ги отделим вкъщи, те ще са разнасяли заразата дълго време“, коментира д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!