FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Незаконното строителство и лошо обслужване, бич за софиянци

Незаконното строителство и лошо обслужване, бич за софиянци

Снимка: БГНЕС
Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Още по темата

2 яну 2020 09:21

76

Жалбите за строителство се нареждат на второ място, а на първо се оказват сигналите извън правомощията на омбудсмана – 31 броя. От незаконно строителство са се оплакали 23-ма души. Следват жалбите и сигналите във връзка с административното обслужване, етажна собственост и благоустройство. За нередности в транспорта и паркирането едва 10 души са подали сигнали.

От отчета става ясно, че до омбудсмана през изминалата година са постъпили 152 жалби. Броят им бележи намаление спрямо 2018 г. с 35%, когато са постъпили 232 сигнала. Голямата разлика в сигналите е от факта, че в последните дни на 2018 г. са постъпили 92 сигнала от собственици на жилищни имоти срещу проекта за подробен устройствен план за „Младост 1 – Мусагеница“. „В сравнение с 2018 г. през отчетния период има леко увеличение на жалбите и сигналите, свързани със затруднения при административното обслужване, устройство на територията и незаконно строителство, управление на етажната собственост. Намаление се наблюдава при жалби с предмет образование, социални дейности, шум, търговска дейност“, се посочва в отчета.

През 2019 г. омбудсманът е помогнал за изграждане на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на автомобилите на ул. „Астана“. Изграждането на легнал полицай е било по жалба на родител, чието дете било блъснато от лек автомобил на въпросната улица. Бащата предложил да се вземат мерки срещу неправилно паркираните автомобили и да се изградят повдигнати пешеходни пътеки. Именно общественият посредник е внесъл предложението в общината, където било одобрено.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!