FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Най-рисковите сектори – строителството и земеделието

Най-рисковите сектори - строителството и земеделието

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
През последните години като трайни рискови от гледна точка на законосъобразното полагане на труд се очертават строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството. Това става ясно от наблюденията на проверяващите инспектори от ИА „Главна инспекция по труда“, пише „Монитор“.

Общото между тези дейности е, че в определени периоди на годината се налага наемането на голям брой работници за кратко време. Затова и ежегодно в плана на инспекцията по труда се залагат мерки и кампании, които да гарантират засилен контрол в тези дейности.

В строителството и селското стопанство е висок рискът и от трудов травматизъм, освен от използването на недеклариран труд. Ежегодно се планира и периодичен контрол в обекти с високорискови производства и дейности, каквито са добивната промишленост, металообработването и др.

На регионално ниво се следят и предприятията, в които са допускани трудови инциденти, за да бъдат обхванати и те от контрола, разясниха още от инспекцията по труда. Според инспекторите най-важно за предотвратяването на трудови злополуки е взаимната отговорност както на служителите, така и на работниците. Законодателят е дал възможност на работодателя да отстранява от работа лица, които не спазват правилата за безопасност. Работещите също могат да откажат да изпълняват дадена работа, ако могат да докажат, че тя е опасна за тяхното здраве и живот, казват още инспекторите.

 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!