FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Мястото на Западните Балкани е в ЕС, зове Мария Габриел

Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, заяви категорично българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с евродепутата Ангел Джамбазки откри международната конференция „Западни Балкани“, която се състоя в София.

Още по темата

2 ное 2019 18:15

145

26 окт 2019 20:00

28

21 окт 2019 14:45

13

„Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети“, каза Габриел. Тя е подчерта, че след земетресението в Албания, Европейският съюз е бил сред първите помогнали, като са отделени 15 млн. евро.

„Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави“, заяви Ангел Джамбазки, който е организатор на събитието, цитиран от БТА.

„Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска, втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори конформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници“, допълни евродепутатът.

Според него основната задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония.

По думите на Джамбазки целият разговор в момента се върти около историята, а историята е безспорна, основава се на историческите извори. „Остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено“, допълни Ангел Джамбазки.

Мария Габриел изрази надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите. „По програмата „Хоризонт Европа“ може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания – за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании“, посочи Габриел и допълни, че това е нещо, което ще е добре да бъде направено в рамките на новия мандат.

На въпрос дали сигурността и стабилността в региона е застрашена от последния шпионски скандал, свързан с Русия, Габриел посочи, че в днешното време на нарастваща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!