FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Мъж с инсулт бе спасен с механично изваждане на тромба

Пациент под 40-годишна възраст с тежък мозъчен инсулт беше изправен на крака само за няколко дни в Клиниката по Неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след успешно лечение по един от най-съвременните животоспасяващи методи – механична тромб екстракция (тромбектомия).

Интервенционален екип, съставен от лекари от Клиниките по Неврология, Образна диагностика, Анестезиология, неврохирург от МБАЛ “Света Анна”, специалисти от Клиниката по Кардиология и Спешно отделение участва в първата такава процедура, извършена в Болница Токуда.

Методът се прилага в изключително малко болници в страната и представлява минимално инвазивно механично премахване на съсирека, който е запушил мозъчния съд. Това в голям процент означава не само спасяване на живота на пациента, но и предотвратяване на тежките усложнения на инсулта – парализа на крайниците и лицевите мускули, и невъзможност за самостоятелно обслужване, съобщиха от клиниката.

Рано в събота сутрин пациентът получава внезапна слабост и обездвижване на левите крайници. Екипът на Спешна помощ оценява вероятността за запушване на голям кръвоносен съд в мозъка и го транспортира по най-бързият начин в спешното звено на „Токуда“. От проведената компютър томографска ангиография се потвърждава запушване на средна мозъчна артерия (която кръвоснабдява 2/3 от мозъчната хемисфера).

Свиква се интервенционален екип и в рамките на 83 мин. От пристигането на пациента в болницата започва процедурата по премахване на тромба. За сравнение европейската препоръка за това време –  т.нар. „door to groin” (“от вратата до слабинната гънка”, откъдето се влиза с катетър към мозъчните съдове) е 90 мин.

Бяха извадени два кръвни съсирека, запушили магистрална мозъчна артерия и се постигна пълно възстановяване на мозъчното кръвообращение. В следващите часове настъпи бързо подобрение в състоянието на пациента.Само няколко дни след процедурата, той е изписан в добро общо състояние, с пълно възстановяване, функционално независим без неврологичен дефицит, като парализа и пареза.

Лечение на инсулт с тромбектомия е най-съвременният и ефективен метод, когато става въпрос за масивно запушване на големи мозъчни артерии.

Интравенозната тромболиза с рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор се прилага рутинно при исхемичен мозъчен инсулт в острия стадий до 4,5 часа от началото на симптомите.

При запушване на голям артериален съд обаче, тя рядко е ефективна.

Ендоваскуларната терапия има за цел реканализация чрез механично отстраняване на тромба със специални устройства наречени „стентретрийвъри“, които отстраняват „тапата“ или съсирека подобно на тирбушон. Методът се препоръчва до 6-ия час от началото на клиничните симптоми самостоятелно или след интравенозна тромболиза, и е най-съвременното лечение на исхемични инсулти, като в момента навлиза по-съществено като метод на избор в Европа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!