FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

„Ще има и машини и бюлетини. Така просто хората ще могат да изберат за кого да гласуват. Ако бяхме гласували да има само машини – толкова хиляди машини за толкова малко време – не е добра идея. В големите секции машината трябва да я пипнат много хора – няма теоретична възможност тя да бъде дезинфекцирана. Химикалката, с която се попълва бюлетината – всеки може да си донесе такава от вкъщи, не би трябвало да има проблем“. Това каза депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски в ефира на „Денят ON AIR“ във връзка с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс. Днес със 116 гласа „за“ депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. По думите му машинно гласуване в Европа няма, единственият такъв пример бил във Венецуела.

„Ние от „Обединени патриоти“ се съгласихме да има в секциите над 300 човека. Не искаме да имаме някаква дискриминация. Хората от възрастните хора в България ще предпочетат стария класически начин на гласуване. Днес се получиха някои дисонанси между двете управляващи партии – те не подкрепиха нашето предложение за номерата. Ние се борим да има някакъв образователен ценз. Имаше гласове, че в Европа това не е позволено. Но ние знаем, че маргиналните слоеве от населението, които са използвани в изборите за една или друга партия. Такива примери имаме очевидни след 2000 г.“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Лекарят изтъкна, че машините би трябвало да гарантират честност и прозрачност на изборите.

„Те не могат да бъдат манипулирани отвън, от дистанция. Да се прави опит за манипулация на 1,2,3,5 машини да, но всички машини не могат да бъдат манипулирани“, категоричен бе той.

Относно последния инцидент с майките от „Системата ни убива“, които бяха извадени насила от сградата на Народното събрание, д-р Поповски коментира, че е пресилено да се иска оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Той подчерта, че от „Обединени патриоти“ са осъществявали контакти с майките от години.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!