FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Лято 2021: Хората ще предпочитат дестинациите у дома

Единственото, което могат да направят най-предпочитаните от туристите дестинации в Южна Европа за 2021 г., е просто да се подготвят и да се надяват.

Ваксинациите срещу коронавирус вече започнаха, но ще минат месеци, преди да бъдат доставени достатъчно дози, за да могат хората да се върнат към живота преди пандемията. Това означава, че до голяма степен бизнесът не може да изгради очаквания за летния сезон тази година, пише Bloomberg.

Очаква се единствено, че сезонът сега ще бъде по-добър от този през 2020 г. На гръцкия остров Санторини миналата година пристигнаха само три круизни кораба, в сравнение с близо 600 през 2019 г. Данните на Европейската комисия, публикувани в четвъртък, показват, че посещенията на Италия, Испания и Гърция са спаднали с най-малко 70%.

„Очаква се туристическите потоци като цяло да се възстановят напълно до нивата си отпреди кризата през 2021 г.“, заявиха обаче от комисията. Пандемията поставя собствениците на хотели, които все още имат разходи за поддръжка и наемане на работна ръка, без гаранция за приходи в трудна ситуация.

„Трябва да сме готови, без да знаем дали можем да отворим. Но не можем да оставим подготовката за последната минута „, каза Манолис Карамолегос, който притежава Meltemi Hotels and Resorts в Санторини и е президент на местната асоциация на хотелиерите.

Туризмът е от решаващо значение за много части от Южна Европа. Той представлява 21% от икономиката в Гърция и 17% от тази на Португалия. Често това е основният работодател в региони, в които липсват други индустрии, като осигурява доход за семействата и подкрепа за местните икономики.

Перспективите ще се подобрят с продължаването на ваксинациите, като задържаното търсене ще доведе до по-спонтанни резервации.

Дори да има скок в резервациите в последния момент, ползите няма да са равномерно разпределени. По данни на Европейската комисия хората ще предпочитат дестинациите у дома или на близко разстояние с кола пред места като Гърция и Португалия.

Междувременно, докато имунизационната кампания на Европейския съюз напредва бавно и противоречиво – правителствата търсят възможности да помогнат на туризма.

Гърция иска Европейският съюз да създаде сертификат, така че тези, които са ваксинирани, да могат да пътуват свободно.

TUI AG, най-големият туроператор в света, заяви тази седмица, че се придържа към плановете си да предложи четири пети от обичайната си програма това лято. Компанията се надява, че бързите темпове на разпространението на ваксините във Великобритания ще увеличат търсенето от британските туристи.

Но ентусиазмът не се споделя от правителството на Великобритания. Министърът на транспорта Грант Шапс препоръча на британците тази седмица да не резервират почивки предвид несигурността.

„Просто не знам отговора на въпроса къде ще бъдем това лято. Най-добрият съвет е да не правите нищо на този етап „, каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Някои хотели в Южна Европа отчитат по-силно местно търсене, което ще компенсира някои, но не всички, засегнати приходи.

„Нуждаем се от точни индикации от правителството по отношение на насоките за безопасност и протоколите за действие при различни ситуации, за да планираме напред. За туризма липсата на яснота е толкова вредна, колкото самият Covid-19“, каза Паоло Манка, който управлява веригата Felix Hotels в Сардиния и е ръководител на асоциацията на хотелиерите Federalberghi Sardegna.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!