FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Люта зима ли? Вижте кои животни от зоопарка не се уплашиха от студа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лютата зима е тежка за някои животни, но пък за други падналият сняг е истинска радост.
Студените зимни месеци са благоприятни за тези, които традиционно живеят в северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирския тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и снежният леопард.

Други, като  вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре.

Иначе още през октомври в Софийския зоопарк започва подготовка за зимния период. Проверяват се всички отоплителни системи и се подготвят се вътрешни помещения за животните.

В Мечкарника, където в момента живеят 7 мечки  – 3 кафяви, една бърнеста мечка, две черни американски мечки и една хималайска мечка – гледачите им постепенно намаляват техните дажби от храна и поставят слама във бърлоите им, така че към декември вече да са се унесли в зимен сън. Изключение прави само бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, защото е топлоюбив вид – среща се на Индийския полуостров. За него са подготвени две по-широки вътрешни помещения с подходяща „мебелировка“ и отопление.

В зала Гиганти, където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотама Норман и хипопотама джудже Емилио също се подготвя  за зимата. Вътрешната „спалня“ на Артайда се зарежда  с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически вид има легло от слама и специален басейн с топла вода. Гигантите излизат във външните си пространства само когато времето е по-меко и топло през предстоящите зимни месеци.

В сектор Птици през зимата се полагат специални грижи за екзотичните и тропически видове, чието отглеждане изисква по-висока температура и влажност на въздуха. Папагалите туканите и птиците носорози  прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление.

Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему също имат широки вътрешни помещения с постел от сено и слама и отопление. Някои мигриращи хищни птици, като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във Фазанерията.
В езерото за водоплаващи птици са поставени „оранжерии“, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специална помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация и така да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При Приматите, които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните помещения е осигурен дървесен мулч и слама, както и допълнително отопление.

За големите котки също се полагат специални грижи – за тигрите, леопардите и ягуарите са изградени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите за почивка места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В тераруима на Софийския зоопарк има изградени специални отоплителни системи и постоянно се следи каква е температурата и влажността на въздуха.

При повечето животни, с изключение на мечките и влечугите, дажбите от храна през зимния период се увеличават поради големия енергиен разход, предлагат им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!