FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Лекар: Сложно се лекува коронавирус от разстояние

Извънредно положение в страната не е имало от Втората световна война, пандемия не е имало от времето на испанската треска. Посрещаме 7 април в очакване като в песента „Партизан за бой се стяга“, сподели общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва днес от всички здравни работници – лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, работещи в областта на здравеопазването.

Семейният лекар коментира какво е по-различното на този ден и пред какви предизвикателства е изправена, не само тя, но и колегите й.

„Всички са напрегнати в очакване на това да се повиши броят на заболелите, той и в момента се катери по кривата. Ние го усещаме много осезаемо по завишения брой на пациенти, които се обаждат и които трябва да консултираме дистанционно. Много е сложно и много е трудно по простата причина, че ние трябва да вземем решение от дистанция, което е голяма отговорност“, посочва пред БГНЕС д-р Николова новите трудности, пред които са изправени.

За нея е от огромно значение един семеен лекар да познава пациентите си. Тя познава и следи здравословното състояние на част от своите 2500 пациенти от 30 години.

„Добре е да познаваме пациентите си и да знаем кой от какво страда, как страда, колко е склонен да подценява симптомите си. Процесът е много сериозен, динамичен и много отговорен. Проблемът е за всеки един от нас, проблем е за всеки, който е с бяла престилка и това е начин на живот. Тази пандемия поставя на риск живота и здравето на малки и големи. Виждате, че каквото и да се прави, макар и не голяма, смъртността я има и при нас. В сериозно очакване на това сме какво ще се случва в близките дни и как ще се справим, защото в момента цялата нация и държава очаква от нас да се справим с това изпитание“, подчертава тя и обяснява, че трудностите се дължат от факта, че настоящата ситуация е нова и непозната за всички.

Още по темата

7 апр 2020 08:30

11

7 апр 2020 08:20

4

7 апр 2020 08:10

138

„Тя е нова, нестандартна за нас, нова и нестандартна за пациентите и управленския екип и на здравното министерство, и на държавата. Освен това – не достигат предпазните средства, няма маски, няма ръкавици. Трудно е с намирането на дезинфектанти, трудно е със стерилизацията, трудна е комуникацията с пациентите“, обрисува общопрактикуващият лекар още по-подробно картината и добавя, че тя сама и за своя сметка си набавя необходимите й предпазни средства, а държавата е подпомогнала доболничната помощ единствено с количества спирт.

Д-р Гергана Николова акцентира и на това, че заедно с коронавируса всички останали заболявания продължават да съществуват и всеки ден й се налага да лекува хора с различни заболявания като инфаркт, инсулт, бъбречна криза, остър апандисит и др.

Въпреки продължаващата ежедневна работа на хората в бяло, д-р Николова заявява, че много болници са направили триаж отвън с цел превенция.

„Мерят се температури. Идеята е, ако може, още отвън хората, които имат висока температура и когато се закупят бързите тестове да може да се правят преди входа и да има някакво отсяване. И ако този тест излезе положителен, пациентът да бъде директно насочен“, обяснява целта на предприетите мерки.

Семейният лекар от 5-та градска болница разкрива, че има 11 пациенти поставени под карантина, като двама от тях са дали положителна проба за наличие на коронавирус. Въпреки това всичките й случаи са били леки и при нито един от тях не се е стигнало до настаняване в болница. По думите й всички те са се завърнали от пътуване в чужбина.

Д-р Николова разкрива, че си служи със съвременните технологии, за да може да вижда пациентите си и да следи видимите им показатели като цвят на кожата, цвят на устните и пр.

Попитана как лекува пациентите от разстояние и в домашни условия, докторът пояснява, че има ясно разписани правила от Световната здравна организация, която на тази дата през 1948 г. е основана.

„Започваме с неща, които покачват имунната защита и подобряват общото състояние на пациента. Даваме повече витамини, даваме някакви имуностимуланти, макар и в неголеми дози. Симптоматичната терапия, която касае покачената температура, кашлицата и болките в гърдите. Ако терапията не се повлияе се включва антибиотик от групата на азитромицина за 10 дни. Моите пациенти успяха да се справят с инфекцията в рамките на 10 дни“, разкри Николова прилаганото от нея лечение.

Тя обяви още, че сред пациентите й е имало и такава, която при тестването си разбрала, че е изкарала вируса и има антитела.

От думите й става ясно, че при 50% от пациентите симптомите, които препращат към коронавируса е разстройството, за което малцина говорят.

„Всички говорят обикновено за сухата мъчителна кашлица, за болката в гърдите, но малко се говори, че короната може да бъде съпътствана с диариен синдром – при някои пациенти с повръщане, а при някои от тях с болка в корема“, пояснява тя.

Попитана как приема представената в неделя национална информационна система за борба с COVID-19, чрез която ще осъществява връзката между всички отговорни страни в процеса, д-р Николова посочва, че при нейните 650 възрастни над 65 г. тази опция няма да проработи и те ще продължат да я търсят по телефона.

Тук семейният лекар излиза от темата с коронавируса и насочва вниманието ни към предложението фармацевтите да могат да заменят предписан медикамент, ако го няма в аптеката или пациентът поиска това, защото аналогът е по-евтин.

„Това ни се свижда много странно. Съвсем ненавременно е да се вдига този дебат. Вместо да решаваме и да се борим, с това което имаме, в момента трябва да решаваме кой и как има възможност да отпуска лекарства. Лекарят е този, който се занимава с лечебния процес, той е сложен и не е еднократен акт. Когато докторът напише една рецепта и се подпише под нея, той поема цялата отговорност. Не може да се намесва трета страна в нещата, която да заменя, макар и генерично. Съществува разлика между генериците, а отговорността за лечението на пациентите е на лекарите“, категорична е тя.

Попитана дали е търсена, за да издава болнични на родители, които заради неработещите ясли и детски градини са принудени да останат у дома и да си гледат децата, тя коментира, че проблемът не е в здравната система, а в държавата.

„Ние не може да издадем болничен, ако детето не е болно. Това не е проблем на здравната система. Ако в един момент фалираме Националния осигурителен институт няма да стане по-добре. Държавата трябва да намери някакъв начин да помогне на тези хора, дали с някакви допълнителни помощи, като пари, че си гледат децата. Но НОИ не е начинът“, заявява д-р Николова и коментира, че помощите, които държавата дава в момента е трябвало да бъдат безвъзмездни.

Според нея сега държавата трябва да помогне своите граждани и това е ролята й в този момент.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!