FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Коронавирусите се разпространяват най-малко между юни и септември

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на ноември. Това ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  Причините – новата вълна на заразата в Южна Европа, очакваната грипна епидемия през следващите месеци и началото на учебната година.
„Ситуацията е динамична и трябва да се реагира спрямо нея. Трябва да сме доста гъвкави и пластични в това отношение. При положение, че сега започна новата учебна година, мисля, че е разумно решение да се удължи епидемиологичната обстановка“, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова за „Денят ON AIR“.

Тя припомни, че вече доста време живеем с този вирус.

„Може би ще продължим и в бъдеще да живеем с него. Истинската победа над него, докато чакаме ваксината, е да се научим да живеем с този вирус, без да подлагаме на риск и себе си, и хората около нас. Би било добре, ако си отиде. Неговият братовчед си отиде след 2004 г., никой не го е намирал отново“, допълни Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът коментира статия, в която се казва, че учени от Оксфорд са се върнали назад във времето и са изследвали кръвни проби на хора от 80-те години до наши дни.

„Целта е била да анализират наличието на антитела срещу коронавирусите, които причиняват настинка при хората. Изводът, който те са направили, е, че периодът, през който най-малко се разпространяват тези вируси, се оказва, че е между юни и септември“, каза още Радостина Александрова.

По думите ѝ учените са направили нещо, което граничи с героизъм.

„За 2-3 месеца имаше десетки кандидати за ваксини. Техният брой вече надхвърля 160, някои от тях са във втора и трета фаза на клинични изпитвания. Учените се насочиха към различни пътища за създаването на такава ваксина. Едни от тях заложиха на класическите модели, при които се използва цял вирус. Други път заложиха на съвсем нови технологии – създаване на РНК и ДНК ваксини“, добави Александрова.

Тя подчерта, че в момента никой не знае какво е нивото на имунитет, което ние трябва да притежаваме, така че да ни предпази да развием клинична картина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!