FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Конституцията сама може да контролира обвинител №1

На извънредно заседание в събота правителството реши да назначи инспектор, който да следи всяка стъпка на главния прокурор. Решението на управляващите идва след критика от страна на Венецианската комисия, според която в България главният обвинител е „недосегаема фигура“.

Много трудно ще се намери подходяща фигура за този пост, смята зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. В „България сутрин“ той посочи, че този човек трябва да е в позиция, която да го прави максимално независим от волята на главния прокурор за кариерно израстване. Трябва да е на не повече от 58 години, смята адв. Рангелов.

Още по темата

7 дек 2019 10:46

290

„Неяснотите са не само около фигурата, но и около процедурата, по която той ще действа. Определено тази фигура противоречи на Конституцията. С една разпоредба на нормативен акт от по-нисък разряд не може да се елиминира действието на Конституцията“, заяви той пред Bulgaria ON AIR. Експертът поясни, че Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура е част от структурата на самата прокуратура. През цялото време, когато този началник на Инспектората не действа като разследващ по отношене на главния прокурор, той му е подчинен. Самата номинация на лицето излиза от прокурорската квота. Мнозинството, за да бъде избран, също е от прокурорската квота, а в този избор влиза и главният прокурор. Няма да има собствен бюджет, защото е част от структурата на ВКС.

Адв. Рангелов е на мнение, че темата се преекспонира. По думите му е нищожна вероятността главният прокурор да извърши умишлено престъпление.

„Възможно е никога да не се стигне до работа на този независим прокурор по разследване на главния прокурор“, отбеляза адв. Рангелов.

И добави, че в Конституцията има ефикасен механизъм за контрол и отстраняване на главния прокурор. При тежко нарушение или поведение, несъвместимо с позицията, която той заема, може да бъде поискано неговото отстраняване от 1/4 от народните представители.

„Времето за промени в Конституцията отдавна е дошло, но не съм сигурен дали те трябва да са в насока да бъде извадена прокуратурата от съдебната власт“, каза за финал адв. Людмил Рангелов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!