FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар, учител, стрелец…

В дирекциите на НАП, които отговарят за информационно обслужване, половината от служителите не били с адекватното за постове си образование.

Още по темата

20 фев 2020 08:57

17

19 фев 2020 07:38

8

„Има учители, пожарникар, специалист по технология на хранително-вкусовата промишленост, щурман-насочвач, завършил „Спортна стрела“ в спортно училище със средно образование“, обвини Румен Генчев от БСП по време на дебата за доклада за работата на Временната комисия, която трябваше да проучи всичко свързано с хакерската атака на информационния масив на НАП през юли миналата година.
НАП подсилва защитите си

„Този със спортната стрелба е много важен. Появили се някакъв хакер, той го острелва веднага“, шеговито подметна социалистът. Той настоя, че от 2008 г. експертите в НАП не са променяли операционната система. Според него обаче най-сериозният проблем в случая е, че няма наказани за това, че изтекоха данните на милиони българи и фирми.

В отговор на критиката на Генчев, шефката на НАП Галя Димитрова обяви, че нейният колега, който е завършил „Спортна стрелба“, имал и има висше икономическо образование.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ, който оглавяваше временната комисия за НАП, е ясно, че има проблеми по отношение на информационната сигурност.

„Няма какво да се заблуждаваме – проблеми има. Те са причинени от множество обстоятелства, най-важното от които е, че през последните повече от 20 години не се инвестира достатъчно, няма достатъчно бюджетни разходи по отношение на това да се създават такива информационни системи, да се поддържат такива информационни системи“, каза той.

Според него от НАП в желанието си да предоставят повече услуги на българите, не са положили достатъчно усилия за информационната сигурност на системата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!