FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Керемедчиев с оценка: Бюджетът е прекалено оптимистичен

Европарламентът отново обсъжда парите и върховенството на закона. Миналата седмица Полша и Унгария блокираха бюджета на ЕС. Пакетът включва и 750 милиарда евро спешни възстановителни фондове за Ковид-19.

„В момента има възможно най-голямото разделение между Четворката от Вишеград и „Пестеливата четворка“. До момента нито една видеовръзка на лидерите от ЕС не е дала резултат. Предложението на Вишеградската четворка е за този механизъм да има решение от Европейския съд дали нарушава Лисабонския договор“, каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в предаването „Денят ON AIR“.

Той обясни, че се очаква Съдът на Европа да каже, че това е нарушаване на Лисабонския договор. При този вариант „Пестеливата четворка“ и Финландия трябва да се съобразят с това решение.

„Решението на Европейския съд ще излезе след 3-4 години. Предложението на „Пестеливата четворка“ е доста рязко. Най-вече Нидерландия иска, използвайки Механизма за засилено сътрудничество, Полша, Чехия, Унгария и Словакия да бъдат изключени от Механизма за възстановяване от пандемията“, обясни бившият зам.-външен министър.

Според него нашият бюджет е прекалено оптимистичен и разчита на европейските средства. Той допълни, че парите, които ще дойдат от Европа, са важни за оцеляването на икономиката ни.

„България е на второ място след Хърватия по очакваните помощи от европейските средства. България ще получи 11% от своя БВП като помощ от Европейския фонд, затова толкова разчитаме на тези средства. Бюджетът, който се приема в парламента, е вързан с тези средства“, подчерта Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър посочи, че България е една от първите държави, която е изпълнила 2% от БВП за отбрана.

„Германия е казала, че ще достигне това едва през 2025 г.. Изпълнихме това условие, защо трябва да продължаваме да влизаме в такива разходи? Не се видя мярка, която може да помогне на затворения сега бизнес. Изостават мерките, процедурите са много тежки. Възможност за отлагане на плащанията по кредитите е мярка, която може да стане веднага, за да може хората да получат глътка въздух“, смята Керемедчиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!