FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Какво ядат децата? 1/3 от българчетата – с наднормено тегло

Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на кухнята. Събитието се провежда на фона на тревожната статистика, в която страната ни се нарежда на челните места по брой на децата с наднормено тегло.
Според проучване на УНИЦЕФ броят им се е увеличил със 120% от 90-те години насам.

Инициативата цели да обърне внимание на това какви храни консумират децата и какви продукти е добре да присъстват в менюто им.

„Семейното възпитание е едно от най-важните неща. Първите седем години са определящи за това децата ни да бъдат здрави. За четвърта година работим по темата за здравословното хранене. За първи път обаче включихме и малчугани от детските градини, защото е важно от съвсем малки те да бъдат провокирани да опитват продукти като магданоз, лимон и други“, сподели шеф Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова.

Той посъветва родителите да избягват заведенията за бързо хранене, както и да четат етикетите.

„Колкото по-малко неща са изписани на опаковката, толкова по-добре“, допълни шеф Ангелов.

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател, според мащабното проучване на УНИЦЕФ. Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят. Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло.

Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!